Uutishuone

YTYn jäsen voitti työsuhdekiistan käräjäoikeudessa

23.08.2023 | Työelämä, Työelämä

Artikkelikuva

Helsingin käräjäoikeudessa kiisteltiin siitä, oliko jäsen ollut sairauslomansa jälkeen täysin työkykyinen vai esimiehen väittämällä tavalla kykenemätön ajamaan autoa, eli käytännössä kykenemätön suorittamaan aiempia myyntipäällikön tehtäviään.

Yli kymmenen vuotta myyntipäällikkönä toiminut YTYn jäsen lomautettiin pitkäaikaisesti samaan aikaan, kun hänen työtehtävänsä siirrettiin uudelle työntekijälle. Käräjäoikeus määräsi työnantajan korvaamaan lomautetulle jäsenelle yli 92 000 euroa vahingonkorvausta.

Siivousalalla työskennellyt YTYn jäsen oli toiminut myyntipäällikkönä maantieteellisesti laajalla alueella ja oli ollut aiemmin niska- ja hartiakipujen takia sairauslomalla. Tällöin lääkäri ei todennut mitään autolla ajoon liittyvää rajoitetta. Jouduttuaan vuoden kuluttua uudelleen pitkälle sairauslomalle, tällä kertaa alaselkäkipujen takia, työterveyslääkäri totesi sairausloman alussa pidetyssä kolmikantakeskustelussa, että sairaus muodostaa muun muassa autolla ajamista koskevan terveysrajoitteen. Samalla sovittiin, että työhön paluu tapahtuu työkokeilun kautta.

Kolmikantakeskustelun jälkeisessä magneettikuvassa YTYn jäsenen selkävaivan todettiin olevan sen laatuinen, että leikkaushoito ei ollut suositeltavaa vaan YTYn jäsen kuntoutti itseään aktiivisesti alaselän venytyshoidoilla, vesijuoksulla ja muulla liikunnalla.

Myyntipäällikkönä työskennellyt jäsen koki olevansa täysin kuntoutunut ja työkykyinen kolmen kuukauden sairaslomansa jälkeen. Jäsen palasi töihin työkokeilun kautta, mutta työnantaja ei antanut hänen tehdä varsinaisia työtehtäviään. Jäsen määrättiin toimistotehtäviin ja lisäksi häneltä otettiin myyntitehtävissä käyttämänsä auto pois. Työnantaja katsoi, ettei jäsen voinut ajaa autoa työterveyslääkärin laatiman terveysrajoitelausunnon takia, joka oli tehty kolmikantakeskustelussa puoli vuotta aiemmin. Minkäänlaista muuta näyttöä työnantajalle ei ollut autolla ajorajoitteesta. Työnantaja oli kuitenkin samaan aikaan palkannut uuden työntekijän kenttätehtäviin hoitamaan myyntipäällikön tehtäviä YTYn jäsenen aiemmalla työalueella. Työkokeilun jälkeen työnantaja lomautti jäsenen.

Helsingin käräjäoikeudessa kiisteltiin siitä, oliko jäsen ollut sairauslomansa jälkeen täysin työkykyinen vai esimiehen väittämällä tavalla kykenemätön ajamaan autoa, eli käytännössä kykenemätön suorittamaan aiempia myyntipäällikön tehtäviään.

Helsingin käräjäoikeus ei hyväksynyt työnantajan väitteitä rajoitteesta ajaa autoa, vaan katsoi, ettei kantajan työkyvyn ole näytetty heikentyneen siten, ettei hän olisi voinut jatkaa myyntipäällikön tehtävässään.

Oikeuden tuomio on selkeä. Tuomiossa oli otettu kattavasti huomioon esitetty todistelu ja lopputulos oli hyvin perusteltu.

Tuomion mukaan YTYn jäsen lomautettiin lain vastaisesti. Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan työntekijälle yli 92 000 euroa vahingonkorvausta laittomasta pitkäaikaisesta lomauttamisesta ja oikeudenkäyntikuluja yli 16 000 euroa sekä lisäksi Työllisyysrahastolle yli 38 000 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kirjoittaja: Heikki Meskanen, YTYn päälakimies

Kirjoitus julkaistaan YTYn jäsenlehdessä 03/2023.

Lue lisää:

YTYn lakipalvelut
eLakipalvelu - helppo tapa saada vastaus nopeasti

 

  • 43
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 13

  • Lue lisää aiheesta

    Loading...