Uutishuone

Omavastuuaika on nyt seitsemän päivää, lomakorvaukset jaksotetaan

08.02.2024 | Työelämä, Työelämä

Artikkelikuva

Ansiopäivärahan omavastuuaika alkaa mahdollisen lomakorvauksen tai muun korvauksen jaksotuksen jälkeen. Omavastuuaika tarkoittaa työttömyyden tai lomautuksen alussa olevaa jaksoa, jonka ajalle ei makseta ansiopäivärahaa.

Vuoden alussa tuli voimaan kaksi työttömyysturvan muutosta, joiden myötä oikeus ansiopäivärahaan alkaa aiempaa myöhemmin. Jos olet juuri jäänyt tai jäämässä työttömäksi tai lomautetuksi, nämä asiat muutoksista on hyvä tietää.

Lomakorvaukset jaksotetaan 1.1.2024 alkaen

Jos sinulla on työsuhteen päättyessä pitämättömiä lomia, niistä maksettu lomakorvaus siirtää nyt ansiopäivärahaoikeuden alkamista. Tätä kutsutaan lomakorvauksen jaksottamiseksi. Esimerkiksi yhden kuukausipalkan suuruinen lomakorvaus siirtää ansiopäivärahaoikeuden alkamista noin kuukaudella.

Lomakorvaus jaksotetaan silloin, kun se maksetaan 1.1.2024 tai sen jälkeen päättyneen, yli kaksi viikkoa kestäneen kokoaikaisen työsuhteen perusteella. Työsuhteen päättymisajankohdalla tarkoitetaan päivää, joka on määräaikaisen työsuhteen viimeinen päivä tai lain tai työehtosopimuksen mukaisen irtisanomisajan viimeinen päivä.

Jos samasta työsuhteesta maksetaan sekä lomakorvausta että työsuhteen päättämiseen liittyvää korvausta, ne lasketaan yhteen ja jaksotetaan. Lue työsuhteen päättämiseen liittyvän korvauksen jaksotuksesta tarkemmin KOKO-kassan sivuilta: www.kokokassa.fi/tyosuhteen-paattymiseen-liittyvat-korvaukset

Lomautettuja lomakorvauksen jaksotus ei koske.

Omavastuuaika piteni seitsemään päivään vuoden alussa

Ansiopäivärahan omavastuuaika alkaa mahdollisen lomakorvauksen tai muun korvauksen jaksotuksen jälkeen. Omavastuuaika tarkoittaa työttömyyden tai lomautuksen alussa olevaa jaksoa, jonka ajalle ei makseta ansiopäivärahaa.

Aikaisemmin omavastuuaika oli viisi päivää. Nyt omavastuuajan pituus on seitsemän päivää, jos omavastuuaika alkaa 1.1.2024 tai sen jälkeen. Seitsemän päivää vastaa käytännössä noin puoltatoista viikkoa, sillä omavastuuaikaa voi kertyä vain viisi päivää kalenteriviikossa.

Omavastuuaika kuluu hitaammin, jos olet osa-aikaisessa työssä. Lue omavastuuajan kertymisestä tarkemmin KOKO-kassan sivuilta.

Hae päivärahaa myös jaksotuksen ja omavastuuajan ajalta

KOKO-kassa laskee hakemuksestasi omavastuuaikaan ja mahdolliseen lomakorvauksen jaksotukseen kuluvat päivät, joten sinun ei tarvitse huomioida niitä erikseen päivärahaa hakiessasi.

Muista ilmoittautua TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänäsi. Pidä työnhaku voimassa myös aikana, jolloin sinulla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan.

Teksti: KOKO-kassa. Artikkeli on luettavissa ASIAn jäsenlehdessä 1/2024.

Lisätietoa:
 

Tietopankki työsuhteesta - Työttömyysturva

 • 43
 • 51
 • 52
 • 53
 • 54
 • 55
 • 56
 • 13

 • Lue lisää aiheesta

  Loading...