Uutishuone

YTY täyttää tänään 30 vuotta

21.01.2022 | Blogit, Työelämä, Työelämä

Artikkelikuva

Tänään perjantaina tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä, kun kuusihenkinen ryhmä akavalaisia jäseniä kokoontui Pasilassa sijaitsevaan Insinöörit &Ekonomit -taloon.

YTYn historian katsotaan alkaneen 21.1.1992, kun Pasilan kokouksessa päätettiin perustaa YTN:n Yleinen Ryhmä YTY -niminen yhdistys. Siitä alkoi YTYn menestyksekäs taival.

Vuonna 1992 kuumin puheenaihe Suomessa oli lama. Akavassa oli noussut tarve perustaa uusi liitto niille johtajille ylemmille toimihenkilöille, joilla ei ollut koulutuksensa tai ammattialansa perusteella muuta järjestäytymiskanavaa Akavaan. Siksi perustamiskokouksessa oli mukana edustajia Ekonomiliitosta, Insinööriliitosta ja Teknisten Akateemisista.

Perustamiskokouksen kutsui koolle Jarmo Jaulimo. Kello 12.00 alkavassa perustamiskokouksessa hyväksyttiin liiton säännöt ja samalla päätettiin hakea YTN:n ja Akavan jäsenyyttä. Jäsenmaksun suuruudeksi vahvistettiin 960 markkaa (161 €/vuosi) tai 80 markkaa alkavalta kuukaudelta.
YTYn hallitukseen valittiin viisi henkilöä ja puheenjohtajaksi ensimmäiselle kaksivuotiskaudelle Jarmo Jaulimo. Ensimmäisen hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin Antti Paatola, joka toimi sittemmin puheenjohtajana vuosina 1994–1997. Molemmat henkilöt ovat YTYn nykyään kunniajäseniä.

Vastavalittu hallitus kokoontui samana päivänä kello 12.45. Kokouksessa hyväksyttiin uutta 31 jäsenhakemusta, jonka jälkeen YTYn kokonaisjäsenmäärä oli 41 jäsentä hallituksen jäsenet ja varajäsenet mukaan lukien.Siitä alkoi YTYn matka kohti 11 000 jäsenen rajaa.

Kuva: YTN Yleinen Ryhmä YTYn pöytäkirja 30.1.1992


Juhlavuoden kunniaksi YTY julkaisee muistoja toiminnastaan verkkosivuilla ja somekanavissa.  
 

Mats Nyman
Kirjoittaja on YTYn toiminnanjohtaja

 

Lisätietoa:

YTYn tarjoamat palvelut ja edut jäsenille
YTYn jäsenyys kannattaa
Kaikille avoin ja maksuton webinaari 1.2.klo 9.00: Kilpailukieltosopimuksia koskeva lakiuudistus