Palvelut & edut

Henkilöstön edustaja (HED)

Työpaikoilla toimii seuraavia liittojen tukemia henkilöstöedustajia:

 • Luottamushenkilö tai -valtuutettu edustaa henkilöstöryhmääsi esimerkiksi paikallisten sopimusten tekemisessä sekä yt-neuvotteluissa.
 • Työsuojeluvaltuutettu edustaa työpaikan työntekijöitä, kun yhteistoimintamenettelyssä työnantajan kanssa tai yhteydenpidossa työsuojeluviranomaisten kanssa käsitellään esimerkiksi työntekijän turvallisuuteen ja terveyteen välittömästi vaikuttavia asioita.
 • Hallintoedustaja – Mikäli työnantajasi palveluksessa on yli 150 henkilöä, tulee hallintoedustuslain mukaan yrityksessä olla työntekijöistä valittu hallintoedustaja, joka tulee ottaa mukaan yrityksen päätöksentekoon.
 • EWC-edustaja – Mikäli työnantajasi työllistää 1000 työntekijää EU-alueella ja 150 työntekijää vähintään kahdessa EU/ETA-maassa tulee yrityksessä olla työntekijöistä valittu EWC (European Works Council) -edustaja.

Neuvonta ja tuki

Toimiessasi työpaikan henkilöstön edustajana et ole yksin. Jos työpaikallasi alkavat muutosneuvottelut, tehdään paikallisia sopimuksia, aloitetaan tai kehitetään yritysyhdistystoimintaa, ota meihin yhteyttä. Soita tai lähetä sähköpostia, vastaamme mahdollisimman pian. 

Ota yhteyttä

Enni Nirhola, yhteyspäällikkö
enni.nirhola@asia.fi, p. 09 2510 1345

Myös Ylemmät Toimihenkilöt YTN osoittaa HEDeille alakohtaisen asiantuntija ja juristin, jotka avustavat alan neuvottelujen aikana. Löydät YTN:n toimijat YTN:n sivuilta

Tiedottaminen

Saat kaikille ASIAn jäsenille jaettavan jäsenlehden ja uutiskirjeen lisäksi HED-postia, jossa kerrotaan tulevista koulutuksista ja ajankohtaisista asioista.

Koulutus

HEDinä voit osallistua ASIAn omiin koulutuksiin, YTN:n koulutuksiin tai TJS-opintokeskuksen henkilöstön edustajille suunnattuihin koulutuksiin

Liiton koulutukset ja tapahtumat

ASIA järjestää HEDeille koulutuksia ja tapahtumia. Seuraa sähköpostistasi HED-postia sekä kutsuja ja ilmoittaudu mukaan.

 • Vuosittain järjestetään kaikille HEDeille yhteinen HED-seminaari.
 • HED-tuokio järjestetään kerran kuussa. HED-tuokio on avoin Teams-tapaaminen kaikille YTYläisille HEDeille, jossa voit keskustella ASIAn henkilökunnan sekä muiden henkilöstöedustajien kanssa. Saat HED-tuokioon aina erillisen kalenterikutsun. HED-tuokioon ei tarvitse ilmoittautua, riittää, että linkkaat itsesi linjoille.

YTN koulutukset

Ylemmät Toimihenkilöt YTN järjestää erilaisia ajankohtaisia tilaisuuksia ja koulutuksia henkilöstön edustajille. Pääset ilmoittautumaan mukaan YTN:n asiointipalvelun kautta.

 • Koulutuksen tarjoaa sinulle ASIA
 • Koulutusten matkalaskut korvataan ASIAn matkustussäännön mukaisesti. Matkalaskulomakkeen saat Enni Nirholalta. Lähetä matkalaskusi osoitteeseen asia(at)asia.fi. 
 • YTN tarjoaa henkilöstön edustajille verkkokoulutuksia, tervetuloa mukaan YTN:n verkkokoulutussivustolle koulutus.ytn.fi. Löydät sieltä myös aiempien koulutusten tallenteet, voit tutustua niihin sinulle sopivana ajankohtana.
 • Tutustu YTN:n koulutuksiin.
 • TJS-opintotukikeskuksen henkilöstön edustajien koulutukset
  • Voit osallistua TJS-opintokeskuksen järjestämiin henkilöstön edustajille sekä yhdistysaktiiveille suunnattuihin koulutuksiin. ASIA maksaa ennalta sovittujen koulutusten osallistumismaksun. ASIA ei korvaa matkakustannuksia eikä päivärahoja.
  • Sovi koulutuksesta etukäteen Enni Nirholan kanssa ennen kuin ilmoittaudut koulutukseen.

Mikäli sinulla tulee kysyttävää koulutuksista, ota yhteyttä Enni Nirholaan. Tarkistathan myös, että omat tietosi ovat ajan tasalla jäsenportaalissamme sekä YTN:n rekisterissä.

Jäsenhankinnan tukeminen

Kun tarvitset apua jäsenhankintaan, ole yhteydessä Enni Nirholaan. Voimme yhdessä suunnitella, miten tavoitat edustettavat ja lisäät työpaikkasi järjestäytymisen tasoa. Tarvittaessa voimme myös järjestää tilaisuuksia tai esimerkiksi suunnitella työpaikallesi personoidun uutiskirjeen järjestäytymisen vahvistamiseksi.